Modulets indhold, forløb og pædagogik
Læringsmål
Viden
Medicinsk ekspert/lægefaglig 
- Redegøre for anatomi, histologi, fysiologi og embryologi af
fordøjelseskanalen og accessoriske kirtler
 - Beskrive tyggemusklernes anatomi og fysiologi
 - Beskrive bugvæggen og bughindens anatomi
 - Beskrive mekanismerne for dannelse og sekretion af spyt,
mavesyre, galde og pancreassekret
 - Benævne farmaka med indvirkning på kvalme, diarré og
obstipation
 - Beskrive mekanismerne for appetitregulationen
 - Beskrive årsager til dysfagi
 - Beskrive ulcussygdommes patogenese
 - Redegøre for farmaka mod syrerelaterede sygdomme
 - Redegøre for de metaboliske processer involveret i nedbrydning,
optag, omsætning og lagring af næringsstoffer
 - Redegøre for syntesen af kolesterol
 - Redegøre for farmakologisk behandling af
hyperkolesterolæmi
 - Angive disponerende faktorer for udvikling af galdesten
 - Redegøre for erytrocytters livscyklus
 - Redegøre for nedbrydning af hæmoglobin
 - Redegøre for glykolysen, Krebs’ cyklus og oxidativ
fosforylering
 - Redegøre for reguleringen af blodsukkerkoncentrationen
 - Redegøre for udvikling af de almindeligste anæmier
 
Færdigheder
Medicinsk ekspert/lægefaglig
- Demonstrere forståelse for forholdet mellem ernæring, kroppens
behov og metaboliske processer
 - Identificere fordøjelsessystemets forskellige vævstyper i
mikroskopiske præparater
 - Vurdere en laboratorieudskrift med angivelse af de mest
almindelige blodprøvesvar relevante for diagnose af anæmier
 - Foretage basale undersøgelser af mundhulen og abdomen på en
figurant og en hospitalspatient
 - Foretage vurdering af patient med anæmi
 
Kommunikator
- Gennemføre et struktureret interview med en patient om
symptomer fra det gastrointestinale system
 - Kommunikere med en patient i undersøgelsessituationen
 
Professionel
- Fremlægge resultat af anamnese og undersøgelse for
kollega
 
Undervisningsform
Problembaseret undervisning med udgangspunkt i cases
Eksamen
Forudsætning for indstilling til prøven
- En forudsætning for deltagelse i eksamen er godkendte
modulopgaver, kliniske øvelser samt kliniske ophold (læs mere om de
obligatoriske elementer i semesterbeskrivelsen)
 
Prøver
| Prøvens navn | Ernæring og fordøjelsessystemet I | 
| Prøveform | Skriftlig eller mundtlig  | 
| ECTS | 10 | 
| Bedømmelsesform | 7-trins-skala | 
| Censur | Ekstern prøve | 
| Vurderingskriterier | Vurderingskriterierne er angivet i Universitetets
eksamensordning | 
Yderligere informationer
Hvis du er indskrevet på et semester, bedes du orientere dig i
Moodle og evt. kontakte semesterkoordinator ved faglige spørgsmål
eller studiesekretær ved administrative spørgsmål.
Øvrige henvendelser kan rettes til studienævnssekretær
Helene
Nørgaard.