Hardware/Software Codesign

2025/2026

Modulets indhold, forløb og pædagogik

Ved indgangen til 5. semester har den studerende etableret viden, færdigheder og kompetencer inden for generelle områder af elektronik-faget, herunder analog elektronik, digital elektronik, software og produktudvikling, samt inden for en række professionsspecifikke områder som f.eks. måleteknik og implementering af elektroniske systemer. Projektet tager derfor udgangspunkt i en problemstilling som relaterer til en applikation inden for et af områderne Kommunikationssystemer, Regulering eller Signalbehandling, og som i sin løsning efterspørger viden/færdigheder/kompetencer med relation til netop et af disse fagområder. Det forventes, at den tilvejebragte løsning gør brug af såvel hardware som software i et for projektet naturligt forhold, og at der i forbindelse med udviklingen af den endelige løsning fokuseres på, hvordan de anvendte/tilvejebragte hardware- og software-komponenter interagerer.

Formålet med dette projektmodul er således at bygge videre på og udvide de kompetencer den studerende har opnået inden for digitale og analoge elektroniske systemer på de foregående semestre samt at sikre, at den studerende kan anvende disse kompetencer i en mere kompleks kontekst end tidligere. Specifikt er målet, at den studerende gennem praktisk design af såvel hardware- som software-komponenter opnår en forståelse af, hvordan disse interagerer med hinanden, og hvilken betydning det har, at dette samspil fungerer optimalt. Yderligere skal den studerende tilegne sig ny forståelse inden for såvel regulering af fysiske systemer, digital signalbehandling som kommunikation mellem elektroniske systemer.

Læringsmål

Viden

Den studerende skal have viden om

  • tids-kontinuerte og tids-diskrete overføringsfunktioner i hhv. s- og z-domænet.
  • hvordan ikke-lineære systemmodeller lineariseres med henblik på approksimation med lineære modeller.
  • realtidsaspekter ved digitale systemer, der kommunikerer med andre analoge og/eller digitale systemer.
  • metoder til 1) design af tids-diskrete filtre samt 2) ikke-parametrisk spektralestimering.
  • grundlæggende trådløs kommunikation.
  • OSI netværksmodellen og protokoller i forskellige lag i systemer, der kommunikerer med andre systemer.
  • hvordan en realtids-implementering af et elektronisk system, om nødvendigt, opsplittes i såvel en hardware-del som en software-del, og hvordan interfacet mellem disse designes og konstrueres.
  • moderne projektledelses-principper/værktøjer.

Færdigheder

Den studerende skal være i stand til

  • inden for det i projektet valgte fagområde at anvende relevante metoder til enten 1), 2) eller 3);
    1) modellering af fysiske systemer, herunder elektriske,    elektromekaniske, termiske og/eller hydrodynamiske        systemer, på et niveau hvor modellerne kan bruges i        designet af elektroniske systemer, der interagerer med      deres omgivelser.
    2) konstruktion af tids-diskrete filtre med                          endelig/uendelig impulsrespons samt at anvende den      diskrete Fourier transformation til spektralanalyse af tids-diskrete signaler.
    3) konstruktion af distribuerede systemer ved brug af kommunikationshardware, multi-programming og basale netværksprotokoller.
  • på baggrund af en analyse af krav til centrale design-parametre at identificere og argumentere for hvilke dele af det samlede system, som bedst lader sig implementere i hardware, hhv. software, og hvordan disse forskelligartede komponenter kan interagere i det samlede system.
  • at reflektere over egne erfaringer fra projektarbejdet og på baggrund heraf vurdere, hvorvidt projektarbejdet har afstedkommet det forventede udbytte.
  • at planlægge og gennemføre et projekt baseret på et bevidst valg af projektledelsesværktøj.

Kompetencer

Den studerende skal

  • kunne reflektere over 1) egen brug af PBL-værktøjer i sine studier, og 2) hvordan disse værktøjer aktivt kan benyttes i de kommende studier.
  • kunne foretage en kritisk evaluering af relevansen af indsamlet viden i relation til projektarbejde, herunder vurdering af egnetheden af valgte modeller, teorier og metoder.

Undervisningsform

Jf. beskrivelsen i §18

Eksamen

Prøver

Prøvens navnHardware/Software Codesign
Prøveform
Mundtlig pba. projekt
ECTS15
Tilladte hjælpemidler
Med visse hjælpemidler:
Se semesterbeskrivelsen
Bedømmelsesform7-trins-skala
CensurEkstern prøve
VurderingskriterierVurderingskriterierne er angivet i Universitetets eksamensordning
Permalink Print

Fakta om modulet

Engelsk titelHardware/Software Codesign
ModulkodeESNDED5P1
ModultypeProjekt
Varighed1 semester
SemesterEfterår
ECTS15
UndervisningssprogDansk og engelsk
UndervisningsstedCampus Aalborg
Modulansvarlig
Indgår i

Organisation

UddannelsesejerDiplomingeniør i elektronik; Professionsbachelor i ingeniørvirksomhed
StudienævnStudienævn for Elektronik og IT
InstitutInstitut for Elektroniske Systemer
FakultetDet Teknisk Fakultet for IT og Design

Søg i modulbasen

View all fonts in this project