Vidensmægler i arbejdet med udsatte unge og voksne

2024/2025

Modulets indhold, forløb og pædagogik

Vidensmægling betegner arbejdet med at understøtte processer, hvor forskningsmæssig viden bringes i samspil (mobiliseres) med den faglige viden der allerede forefindes i en given praksis.

Modulet klæder de studerende på til efter uddannelsen at indgå i vidensmobiliserende sammenhænge i egen organisation.

Dette indebærer en grundig indføring i

  • Vidensmobilisering som teori og praksis, herunder forskellige tilgange til vidensmobilisering, og modeller for organisering af arbejdet.
  • Vidensarbejde og læreprocesser i offentlige velfærdsorganisationer, herunder teori og modeller til  forandringsledelse og understøttelse af lærende organisationer.
  • Nyeste forskningsviden omkring udsatte unge og voksne og offentligt velfærdsarbejde i relation hertil, herunder viden om både problemforståelser og nye tilgange og indsatser i relation hertil.

Hertil kommer opøvelse af kompetencer til at

  • at arbejde vidensmobiliserende i egen organisatoriske praksis, samt
  • at arbejde vidensmobiliserende i kollegial og tværfaglig praksis.

Vi arbejder problembaseret og prioriterer dialog og konkret erfaring med vidensmægling. Vi forventer derfor, at alle deltagere bidrager aktivt til både undervisning og selvstændigt arbejde imellem undervisningen.

Der vil være ca. 100 siders læsning før hvert seminar med fysisk fremmøde, og litteraturen vil være på både dansk og engelsk.

Herudover forventer vi, at alle deltagere arbejder aktivt med vidensmægling imellem både fysiske og online undervisningsgange. Du skal således forvente at analysere på og iværksætte forandringer i din egen faglige praksis.

Mål
Faget klæder de studerende på til efter uddannelsen at fungere som vidensmægler, dvs. at gennemføre, lede, formidle og udvikle vidensmobiliserende processer i egen organisation på et højt niveau. 

Læringsmål

Viden

  • Har viden om vidensmobilisering og læringsprocesser i velfærdsorganisationer baseret på højeste internationale forskning på området
  • Har viden om forhold, udfordringer og mulige indsatser for udsatte unge og voksne uden for ud-dannelse og beskæftigelse, baseret på højeste internationale forskning på området.
  • Kan identificere videnskabelige problemstillinger og kan på et videnskabeligt grundlag reflektere over ovenstående vidensfelters analytiske styrker og svagheder i relation til en given problemstil-ling.

Færdigheder

  • Kan vurdere og udvælge relevante fremgangsmåder og metoder til facilitering af vidensmobilise-rende processer i en given organisation.
  • Kan anvende metoder til vidensmobilisering i relation til en given organisatorisk kontekst.
  • Kan formidle og diskutere problemstillinger og fremgangsmåder relateret til vidensmobilisering og udsatte unge og voksne til vidensmæglere og andre fagpersoner på feltet.

Kompetencer

  • Kan styre og udvikle vidensmobiliserende processer i komplekse og uforudsigelige organisatori-ske kontekster.
  • Kan selvstændigt igangsætte og gennemføre fagligt og tværfagligt samarbejde i vidensmobilise-rende processer og påtage sig et professionelt ansvar for at sikre kvalitet i processen.
  • Kan selvstændigt tage ansvar for egen faglige udvikling og inspirere andre til en mere reflekteret og kritisk faglig praksis

Undervisningsform

Faget består af fire hele dages undervisning på AAU’s campus i København, samt tre online lektioner.

Vi arbejder problembaseret og prioriterer dialog og konkret erfaring med vidensmægling. Vi forventer derfor, at alle deltagere bidrager aktivt til både undervisning og selvstændigt arbejde imellem undervisningen.

Der vil være ca. 100 siders læsning før hvert seminar med fysisk fremmøde, og litteraturen vil være på både dansk og engelsk.

Herudover forventer vi, at alle deltagere arbejder aktivt med vidensmægling imellem både fysiske og online undervisningsgange.

Eksamen

Prøver

Prøvens navnVidensmægler i arbejdet med udsatte unge og voksne
Prøveform
Mundtlig pba. projekt
Mundtlig pba. skriftlig portfolio.
ECTS15
Tilladte hjælpemidler
Alle skriftlige og alle elektroniske hjælpemidler
Bedømmelsesform7-trins-skala
CensurIntern prøve
VurderingskriterierVurderingskriterierne er angivet i Universitetets eksamensordning

Fakta om modulet

Engelsk titelKnowledge Broker in Work with Vulnerable Young People and Adults
ModulkodeSMVIDEN1
ModultypeProjekt
KategoriSærskilt modul
Varighed1 semester
SemesterForår
Start: 30. januar 2025 - Slut: fredag d. 28. august 2025
ECTS15
UndervisningssprogDansk
UndervisningsstedCampus København
Modulansvarlig

Organisation

StudienævnStudienævn for Masteruddannelsen i Udsatte Børn og Unge (MBU)
InstitutInstitut for Sociologi og Socialt Arbejde
FakultetDet Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet