Modulets indhold, forløb og pædagogik
Læringsmål
Viden
Medicinsk ekspert/lægefaglig
- Redegøre for anatomi, histologi, fysiologi og embryologi af
fordøjelseskanalen og accessoriske kirtler
- Beskrive tyggemusklernes anatomi og fysiologi
- Beskrive bugvæggen og bughindens anatomi
- Beskrive mekanismerne for dannelse og sekretion af spyt,
mavesyre, galde og pancreassekret
- Benævne farmaka med indvirkning på kvalme, diarré og
obstipation
- Beskrive mekanismerne for appetitregulationen
- Beskrive årsager til dysfagi
- Beskrive ulcussygdommes patogenese
- Redegøre for farmaka mod syrerelaterede sygdomme
- Redegøre for de metaboliske processer involveret i nedbrydning,
optag, omsætning og lagring af næringsstoffer
- Redegøre for syntesen af kolesterol
- Redegøre for farmakologisk behandling af
hyperkolesterolæmi
- Angive disponerende faktorer for udvikling af galdesten
- Redegøre for erytrocytters livscyklus
- Redegøre for nedbrydning af hæmoglobin
- Redegøre for glykolysen, Krebs’ cyklus og oxidativ
fosforylering
- Redegøre for reguleringen af blodsukkerkoncentrationen
- Redegøre for udvikling af de almindeligste anæmier
Færdigheder
Medicinsk ekspert/lægefaglig
- Demonstrere forståelse for forholdet mellem ernæring, kroppens
behov og metaboliske processer
- Identificere fordøjelsessystemets forskellige vævstyper i
mikroskopiske præparater
- Vurdere en laboratorieudskrift med angivelse af de mest
almindelige blodprøvesvar relevante for diagnose af anæmier
- Foretage basale undersøgelser af mundhulen og abdomen på en
figurant og en hospitalspatient
- Foretage vurdering af patient med anæmi
Kommunikator
- Gennemføre et struktureret interview med en patient om
symptomer fra det gastrointestinale system
- Kommunikere med en patient i undersøgelsessituationen
Professionel
- Fremlægge resultat af anamnese og undersøgelse for
kollega
Undervisningsform
Problembaseret undervisning med udgangspunkt i cases
Eksamen
Forudsætning for indstilling til prøven
- En forudsætning for deltagelse i eksamen er godkendte
modulopgaver, kliniske øvelser samt kliniske ophold (læs mere om de
obligatoriske elementer i semesterbeskrivelsen)
Prøver
Prøvens navn | Ernæring og fordøjelsessystemet I |
Prøveform | Skriftlig eller mundtlig |
ECTS | 10 |
Bedømmelsesform | 7-trins-skala |
Censur | Ekstern prøve |
Vurderingskriterier | Vurderingskriterierne er angivet i Universitetets
eksamensordning |
Yderligere informationer
Hvis du er indskrevet på et semester, bedes du orientere dig i
Moodle og evt. kontakte semesterkoordinator ved faglige spørgsmål
eller studiesekretær ved administrative spørgsmål.
Øvrige henvendelser kan rettes til studienævnssekretær
Helene
Nørgaard.