Anbefalede faglige forudsætninger for at
deltage i modulet
Modulet bygger videre på viden opnået i Mikrobiologi og Biokemi
Modulets indhold, forløb og pædagogik
- Tilsætningsstoffer: hvilke klasser af tilsætningsstoffer
findes, hvad bliver de brugt til, hvilken lovlivning findes på
området. Aroma, smag, lugt, tekstur
- Vand og vandaktivitet. Lipiders inddeling, exidation og
hærdning
- Maillard-reaktioner, dens anvendelser og konsekvenser
- Proteiner og enzymer i fødevarer.
- Lipider i fødevarer, lipidoxidation, shelf-life testing
- Kulhydrater som sødemidler, næringsmidler og strukturskabende
ingredienser.
- Grundlæggende toksikokinetik og toksikodynamik
- Måling af fødevarers toksiske effekter og fastlæggelse af
grænseværdier
- Fødevaremikrobiologi, fødevarebårne infektioner, fordærv,
konservering af fødevarer. Fødevarekontrol i Danmark
- Fødevarebioteknologi, øl og vin, mejeriprodukter, fermenterede
fødevarer
- Metabolitter: ethanol, citronsyre, aminosyre, vitaminer,
Saccharomyces cereviciae, filamentiøse svampe og andre
anvendte organismer
- Biobrændsler, 1. og 2. generations bioetanol, biogas,
biodiesel, biobrint
- Rekombinante proteiner i laboratoriet, Eschrichia
coli: lac-promotorer, t7-promotorer, vektorer, transformation,
selektion, metabolisme, dyrkning og produkter
- Industrielle enzymer, Bacillus og filamentøse svampe:
promotorer, vektorer, kromosomal ekspression, protein-sekretion,
metablisme, dyrkning og produkter
- Terapeutiske proteiner: Gær og mammale celle kulturer, humane
cellelinjer, cancer-cellelinjer, CHO-celler, post-translationale
modifikationer og produkter
- Antistoffer, hybridoma celler, dyrkning, vækstmedier,
micro-carriers, flasker og bioreaktorer
Læringsmål
Viden
Studerende, der gennemfører modulet
- Skal kunne redegøre for fødevarernes bestanddele og deres
fundamentale fysisk-kemiske egenskaber
- Skal kunne gøre rede for den grundlæggende fødevaretoksikologi
og –fødevaremikrobiologi
- Skal kunne redegøre for bioteknologiens historiske
betydning
- Skal kunne redegøre for de mest almindelige former for
bioenergi, herunder produktion og anvendelse af biogas, bioethanol
og biodiesel
- Skal kunne forklare grundlæggende principper der ligger til
grund for eksperimentel analyse af fødevarer og forarbejdning og
udvikling af industrielt fremstillede fødevare
- Skal kunne redegøre for produktion, udvikling og høst af
mikrobielle metabolitter og industrielle enzymer og
terapeutiske stoffer i mikrobielle kulturer af fx Bacillus, gær og
filamentiøse svampe, samt udvikling af rekombinante
produktionsstammer
- Skal kunne redegøre for hvilke mammale og humane cellelinjer,
der anvendes industrielt samt redegøre for dyrkning og
post-translationelle modifikationer i gær og mammale celler, samt
udvikling af produktionsstammer og udstyr
Undervisningsform
Uddannelsen bygger på en kombination af faglige,
problemorienterede og tværfaglige tilgange og tilrettelægges ud fra
følgende arbejds- og evalueringsformer, der kombinerer færdigheder
og faglig refleksion:
• Forelæsninger
• Klasseundervisning
• Projektarbejde
• Workshops
• Opgaveløsning (individuelt og i grupper)
• Lærerfeedback
Omfang og forventet arbejdsindsats
150 timer
Eksamen
Prøver
Prøvens navn | Industriel mikrobiologi og levnedsmiddelkemi |
Prøveform | Skriftlig eller mundtlig |
ECTS | 5 |
Bedømmelsesform | 7-trins-skala |
Censur | Intern prøve |
Vurderingskriterier | Vurderingskriterierne er angivet i Universitetets
eksamensordning |