Anbefalede faglige forudsætninger for at
deltage i modulet
Forudsætninger: Organisk kemi (3. semester).
Anbefalede forudsætninger: Biokemi (4. semester).
Modulets indhold, forløb og pædagogik
- Introduktion til kulhydratkemi
- Struktur, stabilitet og dynamik
- Glykosider, oligosakkarider
- Hydrokolloider og polysakkarider
- Stivelse og cyclodextriner
- Industrielle processer til produktion af sukker, sødemidler og
biobrændstoffer
- Analysemetoder og assays
- Organisk syntese
- Sundhed, medicin og ernæring
Læringsmål
Viden
Studerende, som har gennemført modulet, skal kunne
- redegøre for og udvise indgående forståelse af struktur og
egenskaber af mono-, di-, oligo- og polysakkarider
- redegøre for strategier til syntese og hydrolyse af
glykosidbindinger
- udvise forståelse af - og viden om produktionsprocesser og
udnyttelse af industrielt betydningsfulde kulhydrater herunder
sukre, oligo- , hydrokolloider og andre polysakkarider
- udvise indgående forståelse af og viden om
kulhydrataktive enzymers substratspecificitet og katalytiske
mekanismer
- redegøre for enzymologi af betydning for nedbrydning og
modificering af plantebaseret biomasse herunder stivelse, cellulose
og pektin
- redegøre for metoder til kvantitativ og funktionel analyse af
kulhydrater
- redegøre for essentielle aspekter af struktur og funktion i
glykobiologi
Færdigheder
- anvende og opstille metoder til syntese og modificering af
kulhydrater med henblik på udnyttelse i industrielle processer og
applikationer
- anvende viden til at vurdere struktur i forhold til
kulhydraters funktionelle egenskaber herunder anomer konfiguration,
konformation, opløselighed, krystallisering og gelering
- vurdere resultater af kemiske og fysiske analyse metoder i
kulhydratkemi
- foreslå relevante kemiske og enzymatiske katalysatorer til
kemiske reaktioner i kulhydratkemi
- vurdere, foreslå og opstille metoder til assays og analyse af
kulhydrater
Kompetencer
- udføre forskning og udvikling indenfor produktion, analyse og
funktionelle egenskaber af kulhydrater
- analysere problemstillinger og foreslå løsninger indenfor
kulhydratkemi og kulhydraters udnyttelse
- egenhændigt stå for personlig udvikling af videnopbygning og
færdigheder indenfor kulhydratkemi
Undervisningsform
- Forelæsninger
- teoretiske øvelser
- opgaver
Eksamen
Prøver
Prøvens navn | Kulhydratkemi |
Prøveform | Skriftlig eller mundtlig |
ECTS | 5 |
Bedømmelsesform | 7-trins-skala |
Censur | Intern prøve |
Vurderingskriterier | Vurderingskriterierne er angivet i Universitetets
eksamensordning |