Ernæring og fordøjelsessystemet I

2021/2022

Forudsætninger/Anbefalede forudsætninger for at deltage i modulet

Deltagelse i modul 1.1 og 1.4

Modulets indhold, forløb og pædagogik

Læringsmål

Viden

Medicinsk ekspert/lægefaglig 

  • Redegøre for anatomi, histologi, fysiologi og embryologi af fordøjelseskanalen og accessoriske kirtler
  • Have viden om tyggemusklernes anatomi og fysiologi
  • Have viden om bugvæggen og bughindens anatomi
  • Beskrive mekanismerne for dannelse og sekretion af spyt, mavesyre, galde og pancreassekret 
  • Kende til farmaka med indvirkning på kvalme, diarré og obstipation
  • Beskrive mekanismerne for appetitregulationen
  • Have viden om årsager til dysfagi
  • Kende til ulcussygdommens patogenese og sammenhæng med livsstilsfaktorer  
  • Redegøre for farmaka mod syrerelaterede sygdomme
  • Redegøre for de metaboliske processer involveret i nedbrydning, optag, omsætning og lagring af fødeemner
  • Redegøre for syntesen af kolesterol og farmakologisk kontrol af denne
  • Demonstrere viden om galdestens disponerende faktorer
  • Have viden om nedbrydning af hæm
  • Redegøre for glykolysen, Krebs’ cyklus og oxidativ fosforylering
  • Redegøre for reguleringen af blodsukkerkoncentrationen
  • Demonstrere forståelse for principperne bag diætetisk og farmakologisk behandling af fedme
  • Redegøre for konsekvenser af fejlernæring i forhold til udvikling af anæmi
  • Have viden om principperne for undersøgelse af abdomen

Færdigheder

Medicinsk ekspert/lægefaglig

  • Demonstrere forståelse for forholdet mellem ernæring, kroppens behov og metaboliske processer 
  • Kunne identificere fordøjelsessystemets forskellige vævstyper i mikroskopiske præparater
  • Kunne vurdere en laboratorieudskrift med angivelse af de mest almindelige blodprøvesvar relevante for diagnose af anæmier
  • Foretage basale undersøgelser af mundhulen og abdomen på en figurant og en hospitalspatient 
  • Foretage vurdering af patienter med anæmi

Kommunikator

  • Kunne gennemføre et struktureret interview med en patient om symptomer fra det gastrointestinale system
  • Kunne kommunikere med en patient i undersøgelsessituationen

Professionel

  • Kunne fremlægge resultat af anamnese og undersøgelse for kollega 

Undervisningsform

Problem-baseret undervisning med udgangspunkt i cases

Eksamen

Forudsætning for indstilling til prøven

  • En forudsætning for deltagelse i eksamen er godkendelse af obligatoriske elementer.

Prøver

Prøvens navnErnæring og fordøjelsessystemet I
Prøveform
Skriftlig eller mundtlig
ECTS10
Bedømmelsesform7-trins-skala
CensurEkstern prøve
VurderingskriterierVurderingskriterierne er angivet i Universitetets eksamensordning

Yderligere informationer

Hvis du overvejer at søge ind på uddannelsen, bedes du kontakte den decentrale studievejledning

Hvis du allerede er indskrevet på et semester, bedes du orientere dig i Moodle og evt. kontakte semesterkoordinator ved faglige spørgsmål eller studiesekretær ved administrative spørgsmål.

Øvrige henvendelser kan rettes til studienævnssekretær Helene Nørgaard.

Permalink Print

Fakta om modulet

Engelsk titelNutrition and Digestive System I
ModulkodeMEDMN17B2_1
ModultypeKursus
Varighed1 semester
SemesterForår
ECTS10
UndervisningssprogDansk og engelsk
UndervisningsstedCampus Aalborg
Modulansvarlig
Indgår i

Organisation

StudienævnStudienævn for Medicin
InstitutKlinisk Institut
FakultetDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Søg i modulbasen

View all fonts in this project