Ernæring og fordøjelsessystemet I

2021/2022

Modulets indhold, forløb og pædagogik

At give den studerende et grundliggende indblik i fordøjelseskanalens normale forhold. De biokemiske forhold ved fordøjelsesprocessen inklusive næringsstoffers nedbrydning og absorption gennemgås i detaljer. Desuden beskrives de epidemiologiske og sociale forhold der kan forklare dårlige ernæringstilstande og fejlernæring.

Modulet skal bestås før deltagelse i modul 5.3.

Læringsmål

Viden

Anatomi

Makroskopisk anatomi

  • Redegøre for den makroskopiske anatomi af hele fordøjelseskanalen, incl. mund, tænder, tyggemuskler, pharynx, oropharynx, oesophagus, mavesæk, tyndtarm, tyktarm, bugvæggen inkl. inguinalkanalen, peritoneum og de accessoriske fordøjelseskirtler: Leveren, galdevejene og pancreas
  • Beskrive fordøjelseskanalens karforsyning, lymfedrænage og innervation

Mikroskopisk anatomi

  • Redegøre for fordøjelseskanalens histologi
  • Kunne identificere fordøjelseskanalens forskellige vævstyper i mikroskopiske præparater, inklusive spytkirtlerne, slimhinden i hele fordøjelseskanalens udstrækning, og de accessoriske fordøjelseskirtler: Leveren, galdevejene og pancreas

Almen embryologi

  • Beskrive dannelsen af fordøjelseskanalens organer

Biokemi

  • Redegøre for mekanismerne for nedbrydning af fødeemner fra mundhule til tyndtarm
  • Redegøre i detaljer for absorptionen af aminosyrer, kulhydrater, fedtsyrer, vitaminer og essentielle metaller
  • Beskrive fordøjelseskanalens entero-endokrine system, og dets betydning for tarmens sekretoriske funktion og motilitet
  • Demonstrere viden om de biokemiske mekanismer der ligger til grund for dannelse af bilirubin
  • Redegøre for mekanismer fedtsyrer og kolesterols metabolisme

Fysiologi

  • Redegøre for synkerefleksen
  • Beskrive mekanismerne for appetitregulationen
  • Kende til epidemiologiske og sociale forhold der kan forklare dårlige ernæringstilstande og fejlernæring
  • Redegøre for de hormonelle kontrolmekanismer for plasmaglucose koncentrationen
  • Beskrive mekanismerne for spytdannelse og spytsekretion
  • Redegøre for leverens betydning for produktion af plasmaproteiner, især albumin, transferrin og koagulationsfaktorer
  • Beskrive leverens ekskretoriske funktion
  • Kende til kroppens behov for næringsstoffer

Farmakologi og relateret patofysiologi

  • Redegøre for hvordan farmaka kan påvirke motiliteten i fordøjelseskanalen
  • Beskrive virkningsmekanismer og betydning af farmaka med indvirkning på mavesækkens produktion af saltsyre
  • Kende til principperne for behandling af refluxsygdom
  • Kende til lægemidler med indvirkning på kvalme, diarré og obstipation
  • Demonstrere forståelse for principperne bag diætetisk og farmakologisk behandling af fedme
  • Kende til ulcussygdommens patogenese og sammenhæng med livsstilsfaktorer
  • Demonstrere viden om galdestens disponerende faktorer

Folkesundhed

  • Kende til epidemiologiske og sociale forhold der kan forklare dårlige ernæringstilstande og fejlernæring

Færdigheder

Færdighederne i dette modul opnås gennem den teoretisk prægende undervisning. Den teoretiske viden tilføjes det kliniske aspekt ved inddragelse af patienter med relevant lidelse i undervisningen. Den studerende vil lære at indhente relevante anamnestiske oplysninger og foretage objektiv undersøgelse på patienten med lidelse i fordøjelseskanalen.

Kliniske færdigheder

  • Foretage basale undersøgelser af mundhulen og abdomen på en figurant og en hospitalspatient

  • Kunne gennemføre et struktureret interview med en patient med smerter et sted i fordøjelseskanalen

Kompetencer

Efter dette modul vil den studerende have indgående kendskab til fordøjelseskanalens struktur og funktion. Den studerende vil have et gennemgående kendskab til den gastro-intestinale absorption.

Eksamen

Forudsætning for indstilling til prøven

  • Indstilling til eksamen forudsætter godkendt portfolio

Prøver

Prøvens navnErnæring og fordøjelsessystemet I
Prøveform
Skriftlig
ECTS8
Bedømmelsesform7-trins-skala
CensurEkstern prøve
VurderingskriterierVurderingskriterierne er angivet i Universitetets eksamensordning

Yderligere informationer

Hvis du overvejer at søge ind på uddannelsen, bedes du kontakte den decentrale studievejledning

Hvis du allerede er indskrevet på et semester, bedes du orientere dig i Moodle og evt. kontakte semesterkoordinator ved faglige spørgsmål eller studiesekretær ved administrative spørgsmål.

Øvrige henvendelser kan rettes til studienævnssekretær Helene Nørgaard.

Fakta om modulet

Engelsk titelDigestive System and Nutrition I
ModulkodeMEDMN14B2_1
ModultypeKursus
Varighed1 semester
SemesterForår
ECTS8
UndervisningssprogDansk og engelsk
UndervisningsstedCampus Aalborg
Modulansvarlig

Organisation

StudienævnStudienævn for Medicin
InstitutKlinisk Institut
FakultetDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet