Råvareøkonomi

2021/2022

Modulets indhold, forløb og pædagogik

Formålet med modulet er at give den studerende teoretisk og praktisk viden og færdigheder inden for økonomisk styring, handel og forvaltning af råvarer, samt fysiske og finansielle eksponeringer i råvarer og forholde sig til etik i forhold til området.

Den studerende skal udvikle færdigheder og evner til at forstå markedsmekanismerne på råvaremarkederne og varetage køb og salg af råvarer teoretisk og praktisk (simuleret). Modulet skal give den studerende de strategi-, finansierings- og handelsværktøjer, som er nødvendige for at varetage forvaltning, samt risikostyring af råvarer i praksis.

Læringsmål

Viden

Det er målet, at den studerende efter modulet har kendskab til:

  • i hvilken udstrækning markeder reguleres politisk og tendenser i forbindelse med transformationen af de globale råvaremarkeder.
  • de basale muligheder for at forvalte risiko på råvaremarkedet.
  • fundamentaler, der driver råvareøkonomien gennem økonomisk teori og gennem de praktisk fysiske fundamentaler, der driver markederne. Den studerende skal yderligere have viden om de etiske udfordringer, der findes inden for fagområdet.

Færdigheder

Det er målet, at den studerende efter modulet har færdigheder i:

  • at generere et teoretisk og empirisk velinformeret beslutningsgrundlag på baggrund af forskellige forretningsmodeller, der analyserer værdikæden (fra up til down stream) i råvarekomplekset, så økonomi- og risikostyring af køb/salg af råvare kan håndteres professionelt.
  • at identificere og beskrive (teoretisk) en konkret problemstilling relateret til eksponeringer (fysisk og/eller finansielt) i råvareøkonomi og redegøre for de basale økonomiske risici (og muligheder for risikostyring) relateret til virksomhedens konkrete eksponering (forbrug og/eller produktion eller evt. spekulative perspektiver i forbindelse med risikotagning) overfor råvarepriser.
  • at analysere problemfeltet igennem teorier for risikostyring og/eller handelsstrategi/forvaltning (risikotagning) og identificere samt beskrive problemstillingen i perspektivet af nuværende forretningsmodeller samt muligheder for udvikling af nye forretningsmodeller baseret på økonomistyring og risk/reward muligheder på fysiske/finansielle markeder.

Kompetencer

Det er målet, at den studerende efter modulet har kompetencer til:

  • at identificere og verificere en råvareøkonomisk eksponering.
  • at redegøre for en eksponering eller et problem/en mulighed på råvaremarkedet.

Undervisningsform

For information se § 17.

Eksamen

Prøver

Prøvens navnRåvareøkonomi
Prøveform
Mundtlig pba. projekt
Gruppeeksamen med maksimalt seks studerende i hver gruppe.
ECTS30
Bedømmelsesform7-trins-skala
CensurIntern prøve
VurderingskriterierVurderingskriterierne er angivet i Universitetets eksamensordning

Fakta om modulet

Engelsk titelCommodity Economics
ModulkodeKAØKS202016
ModultypeProjekt
Varighed1 semester
SemesterEfterår
ECTS30
UndervisningssprogEngelsk
UndervisningsstedCampus Aalborg
Modulansvarlig

Organisation

StudienævnStudienævn for Erhvervsøkonomi
InstitutAAU Business School
FakultetDet Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet