View all fonts in this project

Ernæring og fordøjelsessystemet I

2020/2021

Modulets indhold, forløb og pædagogik

At give den studerende et grundliggende indblik i fordøjelseskanalens normale forhold. De biokemiske forhold ved fordøjelsesprocessen inklusive næringsstoffers nedbrydning og absorption gennemgås i detaljer. Desuden beskrives de epidemiologiske og sociale forhold der kan forklare dårlige ernæringstilstande og fejlernæring.

Modulet skal bestås før deltagelse i modul 5.3.

Læringsmål

Viden

Anatomi

Makroskopisk anatomi

  • Redegøre for den makroskopiske anatomi af hele fordøjelseskanalen, incl. mund, tænder, tyggemuskler, pharynx, oropharynx, oesophagus, mavesæk, tyndtarm, tyktarm, bugvæggen inkl. inguinalkanalen, peritoneum og de accessoriske fordøjelseskirtler: Leveren, galdevejene og pancreas
  • Beskrive fordøjelseskanalens karforsyning, lymfedrænage og innervation

Mikroskopisk anatomi

  • Redegøre for fordøjelseskanalens histologi
  • Kunne identificere fordøjelseskanalens forskellige vævstyper i mikroskopiske præparater, inklusive spytkirtlerne, slimhinden i hele fordøjelseskanalens udstrækning, og de accessoriske fordøjelseskirtler: Leveren, galdevejene og pancreas

Almen embryologi

  • Beskrive dannelsen af fordøjelseskanalens organer

Biokemi

  • Redegøre for mekanismerne for nedbrydning af fødeemner fra mundhule til tyndtarm
  • Redegøre i detaljer for absorptionen af aminosyrer, kulhydrater, fedtsyrer, vitaminer og essentielle metaller
  • Beskrive fordøjelseskanalens entero-endokrine system, og dets betydning for tarmens sekretoriske funktion og motilitet
  • Demonstrere viden om de biokemiske mekanismer der ligger til grund for dannelse af bilirubin
  • Redegøre for mekanismer fedtsyrer og kolesterols metabolisme

Fysiologi

  • Redegøre for synkerefleksen
  • Beskrive mekanismerne for appetitregulationen
  • Kende til epidemiologiske og sociale forhold der kan forklare dårlige ernæringstilstande og fejlernæring
  • Redegøre for de hormonelle kontrolmekanismer for plasmaglucose koncentrationen
  • Beskrive mekanismerne for spytdannelse og spytsekretion
  • Redegøre for leverens betydning for produktion af plasmaproteiner, især albumin, transferrin og koagulationsfaktorer
  • Beskrive leverens ekskretoriske funktion
  • Kende til kroppens behov for næringsstoffer

Farmakologi og relateret patofysiologi

  • Redegøre for hvordan farmaka kan påvirke motiliteten i fordøjelseskanalen
  • Beskrive virkningsmekanismer og betydning af farmaka med indvirkning på mavesækkens produktion af saltsyre
  • Kende til principperne for behandling af refluxsygdom
  • Kende til lægemidler med indvirkning på kvalme, diarré og obstipation
  • Demonstrere forståelse for principperne bag diætetisk og farmakologisk behandling af fedme
  • Kende til ulcussygdommens patogenese og sammenhæng med livsstilsfaktorer
  • Demonstrere viden om galdestens disponerende faktorer

Folkesundhed

  • Kende til epidemiologiske og sociale forhold der kan forklare dårlige ernæringstilstande og fejlernæring

Færdigheder

Færdighederne i dette modul opnås gennem den teoretisk prægende undervisning. Den teoretiske viden tilføjes det kliniske aspekt ved inddragelse af patienter med relevant lidelse i undervisningen. Den studerende vil lære at indhente relevante anamnestiske oplysninger og foretage objektiv undersøgelse på patienten med lidelse i fordøjelseskanalen.

Kliniske færdigheder

  • Foretage basale undersøgelser af mundhulen og abdomen på en figurant og en hospitalspatient

  • Kunne gennemføre et struktureret interview med en patient med smerter et sted i fordøjelseskanalen

Kompetencer

Efter dette modul vil den studerende have indgående kendskab til fordøjelseskanalens struktur og funktion. Den studerende vil have et gennemgående kendskab til den gastro-intestinale absorption.

Eksamen

Forudsætning for indstilling til prøven

  • Indstilling til eksamen forudsætter godkendt portfolio

Prøver

Prøvens navnErnæring og fordøjelsessystemet I
Prøveform
Skriftlig
ECTS8
Bedømmelsesform7-trins-skala
CensurEkstern prøve
VurderingskriterierVurderingskriterierne er angivet i Universitetets eksamensordning

Yderligere informationer

Hvis du overvejer at søge ind på uddannelsen, bedes du kontakte den decentrale studievejledning

Hvis du allerede er indskrevet på et semester, bedes du orientere dig i Moodle og evt. kontakte semesterkoordinator ved faglige spørgsmål eller studiesekretær ved administrative spørgsmål.

Øvrige henvendelser kan rettes til studienævnssekretær Helene Nørgaard.

Permalink Print

Fakta om modulet

Engelsk titelDigestive System and Nutrition I
ModulkodeMEDMN14B2_1
ModultypeKursus
Varighed1 semester
SemesterForår
ECTS8
UndervisningssprogDansk og engelsk
UndervisningsstedCampus Aalborg
Modulansvarlig
Indgår i

Organisation

StudienævnStudienævn for Medicin
InstitutKlinisk Institut
FakultetDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Søg i modulbasen