Kulhydratkemi

2020/2021

Forudsætninger/Anbefalede forudsætninger for at deltage i modulet

Forudsætninger: Organisk kemi (3. semester).
Anbefalede forudsætninger: Biokemi (4. semester).

Modulets indhold, forløb og pædagogik

  • Introduktion til kulhydratkemi
  • Struktur, stabilitet og dynamik
  • Glykosider, oligosakkarider
  • Hydrokolloider og polysakkarider
  • Stivelse og cyclodextriner
  • Industrielle processer til produktion af sukker, sødemidler og biobrændstoffer
  • Analysemetoder og assays
  • Organisk syntese
  • Sundhed, medicin  og ernæring

Læringsmål

Viden

Studerende, som har gennemført modulet, skal kunne

  • redegøre for og udvise indgående forståelse af struktur og egenskaber af mono-, di-, oligo- og polysakkarider
  • redegøre for strategier til syntese og hydrolyse af glykosidbindinger
  • udvise forståelse af - og viden om produktionsprocesser og udnyttelse af industrielt betydningsfulde kulhydrater herunder sukre, oligo- , hydrokolloider og andre polysakkarider
  • udvise indgående forståelse af og viden om  kulhydrataktive enzymers substratspecificitet og katalytiske mekanismer
  • redegøre for enzymologi af betydning for nedbrydning og modificering af plantebaseret biomasse herunder stivelse, cellulose og pektin
  • redegøre for metoder til kvantitativ og funktionel analyse af kulhydrater
  • redegøre for essentielle aspekter af struktur og funktion i glykobiologi

Færdigheder

  • anvende og opstille metoder til syntese og modificering af kulhydrater med henblik på udnyttelse i industrielle processer og applikationer
  • anvende viden til at vurdere struktur i forhold til kulhydraters funktionelle egenskaber herunder anomer konfiguration, konformation, opløselighed, krystallisering og gelering
  • vurdere resultater af kemiske og fysiske analyse metoder i kulhydratkemi
  • foreslå relevante kemiske og enzymatiske katalysatorer til kemiske reaktioner i kulhydratkemi
  • vurdere, foreslå og opstille metoder til assays og analyse af kulhydrater

Kompetencer

  • udføre forskning og udvikling indenfor produktion, analyse og funktionelle egenskaber af kulhydrater
  • analysere problemstillinger og foreslå løsninger indenfor kulhydratkemi og kulhydraters udnyttelse
  • egenhændigt stå for personlig udvikling af videnopbygning og færdigheder indenfor kulhydratkemi

Undervisningsform

  • Forelæsninger
  • teoretiske øvelser
  • opgaver

Eksamen

Prøver

Prøvens navnKulhydratkemi
Prøveform
Skriftlig eller mundtlig
ECTS5
Bedømmelsesform7-trins-skala
CensurIntern prøve
VurderingskriterierVurderingskriterierne er angivet i Universitetets eksamensordning

Fakta om modulet

Engelsk titelCarbohydrate Chemistry
ModulkodeK-BT-K2-9A
ModultypeKursus
Varighed1 semester
SemesterForår
ECTS5
UndervisningssprogEngelsk
TompladsJa
UndervisningsstedCampus Aalborg
Modulansvarlig

Organisation

StudienævnStudienævn for Kemi, Miljø og Bioteknologi
InstitutInstitut for Kemi og Biovidenskab
FakultetDet Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet

Litteratur

150 arbejdstimer